Spoor8 behandelt geen verslaving, maar verwijst je door naar onze zusterorganisatie Spoor6, indien mogelijk. Het behandelcentrum voor verslaving Spoor6 is hierin gespecialiseerd.

Wat is verslaving?

Voordat je gaat lezen is het belangrijk om te vermelden dat Spoor8 geen verslaving behandelt. Onze zusterorganisatie Spoor6 is hierin gespecialiseerd. Wij verwijzen je dus altijd door naar onze zusterorganisatie voor een behandeling voor verslaving.

Een verslaving is een toestand waarin je fysiek en/of mentaal van een gewoonte of middel afhankelijk bent. Wanneer je deze gewoonte of substantie niet hebt, zal je gedrag gericht zijn op het verkrijgen en innemen van het middel of het handelen naar de gewoonte, ten koste van andere activiteiten.

Als je lichaam deze stof of gewoonte moet loslaten kunnen er ernstige ontwenningsverschijnselen optreden. Kortom, je bent de controle kwijt over het gebruik van een bepaald middel- of gedragsverslaving kun je onderverdelen in lichamelijke en/of geestelijke afhankelijkheid.

Geestelijke afhankelijkheid

Geestelijke afhankelijkheid kan bij bijna alle middelen optreden. bijvoorbeeld bij cannabis, alcohol, speed, cocaïne en XTC, GHB, heroïne en koffie, maar ook bij seks, gamen en gokken. Je verlangt steeds vaker en heftiger naar het middel of gedrag en voelt je niet meer ‘fijn’ of ‘normaal’ zonder.

Lichamelijke afhankelijkheid

Bij lichamelijke afhankelijkheid is je lichaam verslaafd aan het middel en krijg je last van ontwenningsverschijnselen als je met het gebruik stopt. Deze ontwenningsverschijnselen kunnen heel heftig zijn mij met name alcohol, heroïne, GHB en sommige medicijnen. Stoppen met deze middelen wordt dan over het algemeen gedaan onder medische begeleiding (Detox).

Ontwenningsverschijnselen

Sommige drugs, zoals cocaïne, XTC, speed en cannabis, geven geen of weinig ontwenningsverschijnselen. Maar ook bij deze soorten drugs kan het heel moeilijk zijn om te stoppen vanwege de geestelijke afhankelijkheid.

Symptomen en klachten van een verslaving

De volgende symptomen kunnen wijzen op een verslaving.

  • Je gebruikt vaak meer of langduriger van het middel dan de bedoeling was.
  • De wens bestaat om het gebruik te minderen. Of je hebt vergeefs geprobeerd om het in de hand te houden.
  • Het gebruik neemt veel van je tijd in beslag. Denk hierbij aan het verkrijgen, gebruiken of herstellen van de effecten.
  • Je voelt een hunkering tot het gebruik van het middel. Dit kan je ervaren als een sterke wens of drang.
  • Het terugkerende gebruik van het middel leidt tot het niet nakomen van je verplichtingen. Hierbij gaat het om de belangrijkste verplichtingen op het werk, op school of thuis.
  • Je blijft het middel gebruiken, ondanks problemen in onderlinge relaties of op sociaal gebied. Deze problemen zijn blijvend of terugkerend. De effecten van het middel veroorzaken of verergeren die problemen.
  • Door het gebruik geef je activiteiten op of vermindert je deelname eraan. Dit gaat om belangrijke activiteiten op sociaal en beroepsmatig gebied of op het gebied van vrije tijd.
  • Je gebruikt het middel vaker wanneer dit lichamelijk gevaarlijk situaties oplevert.
  • Het gebruik houdt aan ondanks een blijvend of terugkerend lichamelijk of geestelijk probleem; je weet dat deze waarschijnlijk door het middel is veroorzaakt of wordt verergerd.
  • Er is sprake van tolerantie. Je herkent een van de volgende twee kenmerken: Je merkt dat je meer van het middel nodig hebt om onder invloed te raken, ofwel hetzelfde effect te bereiken. Of, je ervaart minder effect bij gebruik van dezelfde hoeveelheid van het middel.
  • Er zijn verschijnselen van ontwenning wanneer je niet gebruikt. Je herkent een van de volgende twee kenmerken: Je hebt last van meerdere onthoudingssymptomen. Of je gebruikt het middel om de symptomen te verlichten of te voorkomen.

Let op, je hoeft zeker niet aan alle elementen te voldoen om van een verslaving te kunnen spreken.

Volgens de DSM is er sprake van een stoornis, ofwel verslaving, als er aan minimaal twee kenmerken wordt voldaan in het laatste jaar. In dat geval is het al verstandig om hulp te zoeken.

Er is sprake van ‘lichte’ problematiek als er twee of drie kenmerken aanwezig waren in het laatste jaar. Vanaf 4 vier of 5 kenmerken spreek je van ‘matige’ problemen. Bij 6 of meer kenmerken spreek je van een ernstige stoornis.

Let wel, een verslaving kan al ernstige gevolgen hebben bij ‘lichte’ problematiek. Het is dan ook belangrijk dat de verslaving zo snel mogelijk wordt aangepakt.

Veel verslavingen aan gedrag zijn nog niet officieel erkend.

Een gokverslaving is een van de weinige verslavingen aan gedrag, waarvan de kenmerken wel in de zijn opgenomen in het handboek voor professionele hulpverleners;

Verslaving behandelen in een afkickkliniek in Nederland

De behandeling van verslaving doen wij bij onze zusterorganisatie Spoor6. Zij zijn gespecialiseerd in de behandeling van alle vormen van verslaving. Neem gerust een kijkje op de website.

Wacht niet te lang en zet nu de eerste stap

Wil je direct met je hulpvraag aan de slag en je bij ons aanmelden?

Bel dan ons behandelcentrum in Bussum (035-7607480) of onze psychologen in Utrecht (030-2006948).