Menu Angsten
Hoe herkent u een angst stoornis?
Iedereen heeft weleens last van angst of spanning. Dat is niet erg want angst is een heel normale reactie op gevaar. Angststoornissen komen veel voor
In alle leeftijden, bij zowel mannen als vrouwen en onder hoogopgeleiden en laagopgeleiden. Ongeveer 1 op de 5 mensen krijgt last van een angststoornis. U bent dus zeker niet de enige.
Mensen met een angststoornis zijn echter angstig zonder dat daar een direct aanwijsbare reden voor is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een terugkerende, hevige angst wanneer u in een bioscoop of trein zit of bij iemand op visite gaat. Wanneer uw klachten zijn zo erg dat ze uw leven zijn gaan beheersen en uw functioneren steeds moeilijker gaat of gewoon helemaal niet meer gaat, dan spreken we van een angststoornis
Veel voorkomende angsten
- Angst voor hoogte
- Angst voor pleinen (agorafobie)
- Angst voor kleine ruimtes (claustrofobie)
- Angst voor spinnen
- Angst om met andere mensen te zijn (sociale angst)
- Angst dat er iets gebeurt als je eenbepaalde handeling niet uitvoert. Dit noemen valt onder dwang of obsessief gedrag
Symptomen
De klachten bij angst verschillen van persoon tot persoon. Veel voorkomende symptomen zijn hartkloppingen, ademnood (hyperventileren),
trillen en zweten. Ook kan het zijn dat u denkt dat u gek wordt of dat u dood gaat.
Bij ouderen zijn angststoornissen vaak goed verborgen. Als ze al naar de dokter gaan, is het vaak met klachten als druk op de borst en duizeligheid. Echter, veel ouderen hebben last van een angststoornis. Dit kan zich uiten door bijvoorbeeld overmatig piekeren. De angst kan hun leven zodanig beïnvloeden dat zij de deur niet meer uitkomen.
Omdat ouderen niet meer deelnemen aan het werkende leven valt dit vaak minder op.
Behandeling
Wij behandelen mensen met verschillende soorten angst, zoals: sociale angst,
paniek, straatvrees, gegeneraliseerde angst en dwang (OCD).
Gemiddeld zijn onze cliënten na 11 gesprekken hersteld.
Wilt u ook uw angst overwinnen? Ga dan naar uw huisarts en bespreek uw klachten. Hij/zij kan u dan doorverwijzen voor een behandeling bij Spoor8.
Hoe ziet de behandeling eruit?
Wij behandelen vele clienten met vele verschillende problematiek. Zo’n 30% heeft angstklachten. Angststoornissen zijn in veel gevallen heel goed te behandelen. Samen met uw behandelaar kijkt u naar wat maakt dat u uit balans bent geraakt. Op een oplossingsgerichte manier wordt met u gewerkt aan weer in balans komen waardoor uw klachten kunnen afnemen. Als uw klachten ernstiger zijn, wordt er vaak ook cognitieve gedragstherapie toegepast. U leert uw angstgedachten om te zetten naar reële gedachten en daarnaast leert u te ontspannen. Vaak wordt ook gebruik gemaakt van Exposure. Hierbij leert u zich stap voor stap bloot te stellen aan uw angsten. Er kunnen ook andere methoden worden ingezet, zoals EMDR bij een Post traumatische stressstoornis. Deze techniek zorgt ervoor dat de emotionele lading van een nare herinnering afneemt.
Medicijnen
Vaak zal de angst gewoon met therapie verholpen kunnen worden. Soms wordt bij angst ook (tijdelijk) antidepressiva of een kalmeringsmiddel voorgeschreven. Dit kan de angst verminderen. Medicatie wordt echter alleen voorgeschreven wanneer dit echt nodig is. Medicijnen kunnen soms vervelende bijwerkingen hebben.
Wacht niet lang met hulp zoeken! Bel naar 035-7607480 om ons te spreken of een afspraak te maken of laat hier een bericht achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug.